DÜNYADA GIDA GÜVENLİ VE BESLENME DURUMU




Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu

Bu rapor, Tarım ve Gıda Organizasyonu(FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu(IFAD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütünün(WHO)  tarafından ortaklaşa hazırlanmakta ve yıllık olarak yayınlamaktadırlar. Bu üçüncü mevcut surum raporu. Rapor, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine ulaşılmasında karşılaşılan temel zorlukları derinlemesine analiz etmektedir. Açlık ve gıda krizleri hakkında mevcut durumumuz nedir sorusuna cevap vermektedir. Bu özelliği ile rapor, politika yapıcılar, uluslararası kuruluşlar, akademik kurumlar ve kamuoyu dahil olmak üzere geniş bir kitleyi hedeflemektedir.  
Rapor 2 bölümden oluşmakta. İlk bölümde 2019 yılında dünya genelinde gıda güvenliği ve beslenme konusu işlenmiş. İkinci bölümde ise, ekonomik yavaşlama ve gerilemeye rağmen gıda güvensizliği ve kötü beslenmenin önlenmesi üzerine değerlendirmelerde bulunulmuş.  
Son 3 yılda dünyada açlık çeken insan sayısında azda olsa bir artış olmuştur. 820 milyondan fazla aç insan var dünyada. Açlığın en fazla görüldüğü kıta Afrika. Dünya ortalaması %10,8 olup bu oran doğu Afrika’da yaklaşık %31. Neredeyse her üç insandan birisi aç ve yetersiz besleniyor. Afrika’yı güney ve batı Asya ile Karayipler takip ediyor.
Dünyada 150 milyon çocuk beslenme kaynaklı boy kısalığı yaşıyor. 5 yaş altı çocuklarda görülen ölümlerin %45’i anne yada çocuğun aç kalmasından kaynaklanmaktadır.  Diğer taraftan çocuklar ve yetişkinler arası obezite tüm dünyada artış göstermektedir.  
2011-2017 yıları arasında yetersiz beslenmenin olduğu ülkelerin%84’ü aynı zamanda ekonomik gerilemenin olduğu ülkelerdir. Raporda ilginç tespitlerde var. Emtia ve özellikle hammadde bağımlılığı ile gıda güvenliği ve beslenme ilişkisi. 2011-2017 yılları arasında görülen ekonomik yavaşlama ile birlikte, yetersiz beslenmenin fazla olduğu ülkelerin çoğu(65 ülkenin 52’si), hammadde ihracatı yada ithalatına yüksek düzeyde bağımlı ülkelerdir. 2018 yılında akut gıda güvensizliğinin şiddetini artırdığı gıda krizi yaşayan ülkelerin çoğu(33 ülkenin 27’si) hammadde bağımlısı ülkelerdir. Bu ülkeler aynı zamanda yüksek düzeyde gıda ithalatına da bağımlıdır. Yine bu ülkelerin ulusal para birimleri ABD doları karşısında değer kaybetmesi kaynaklı yüksek gıda enflasyonu baskısı da yaşamaktadırlar. Çözüm stratejik olan tarımsal hammadde bağımlılığının azaltılması mümkünse sıfırlanması.
Bu yılki rapor açlık, gıda güvensizliği ve kötü beslenmenin devam ettiği ve bunlarla mücadelede zorluklara işaret etmektedir. Rapor farklı dillerde yayınlanmış. Türkçe ve ingilizce özetleri var ancak ana rapora da göz atmanızı tavsiye ederim. Çok fazla detay var.  

#okuduğunkitabıpaylaş
#bilgiylekalın
#arasınkitaplığı






The State of Food Security and Nutrition in The World

This report is jointly prepared and published annually by the Agriculture and Food Organization (FAO), the International Agricultural Development Fund (IFAD), the United Nations Children's Fund (UNICEF), the World Food Program (WFP) and the World Health Organization (WHO). This is the third current situation report. The report provides an in-depth analysis of key challenges in achieving the 2030 Sustainable Development objectives. It answers the question of what is our current situation about hunger and food crises. With this feature, the report targets a wide audience including policy makers, international organizations, academic institutions and public opinion.
The report consists of 2 sections. In the first part, the topic of food safety and nutrition is discussed for 2019 year. In the second part, evaluations were made on food insecurity and prevention of malnutrition despite economic slowdown and decline.
There has been a slight increase in the number of hunger people in the world in the last 3 years. There are more than 820 million hungry people in the world. Africa is the continent where hunger is most common. The world average is 10.8%, which is about 31% in east Africa. Almost one in three people are hungry and undernourished. Africa is followed by southern and western Asia and the Caribbean.
150 million children around the world are experiencing nutritional short stature. 45% of the deaths seen in children under 5 years of age are caused by fasting of the mother or child. On the other hand, obesity among children and adults is increasing all over the world.
Between 2011 and 2017, 84% of the countries with malnutrition are countries with economic downturn. The report has interesting findings. In particular, the relationship between the dependence on imports and exports in raw materials and food safety and nutrition is remarkable. With the economic slowdown between 2011 and 2017, most of the countries with high levels of malnutrition (52 out of 65) are highly dependent on raw material exports or imports. In 2018, most of the countries (27 of 33 countries) with food crisis, where acute food insecurity was exacerbated, were also dependent on imports of raw materials. These countries also depend on high levels of food imports. Again, these countries are experiencing high food inflation pressure due to the depreciation of their national currencies against the US dollar. The solution is to reduce the dependency of the strategic agricultural raw material if possible to reset.
This year's report points out that hunger, food insecurity and malnutrition persist and challenges to combat them. The report was published in different languages. There are abstracts in Turkish and English, but I recommend you to take a look at the main report. There's too much detail.


#sharebookyouread
#staywithknowledge
#liamsisarabooks
#arasınkitaplığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder