Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 29 Temmuzda “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Tarım Teknolojisi” adlı bir raporu yayınladı. Rapora https://digitallibrary.un.org/record/1301069 bu linkten ulaşabilirsiniz. Tarımda teknoloji kullanımının sürdürülebilir kalkınma için önemi tartışma götürmez. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası hedeflerine ulaşabilmek için tarımda teknoloji daha doğrusu yüksek teknoloji kullanmaya mecburuz.
Raporda tarım sektörünü ve insanlığı etkileyecek darboğazlar üzerinden teknoloji kullanımının zorunluğu anlatılmış. Nüfus artışı, İklim değişimi, Doğal kaynaklara olan baskı, İsraf, Enerji maliyetleri ve Kırsaldan yoğun erkek göçü gibi problemlerin tarım sektörü üzerine olumsuzluklarının tarım teknolojileri ile aşılabileceği ifade ediliyor.
Tüm bu darboğazlara ilişkin rakamlar ve örnek uygulamalar mevcut raporda. Biyoteknoloji, dijital teknoloji, mekanizasyon ve yenilenebilir enerji teknolojileri gibi tarım teknolojilerinin  BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasında bir kaldıraç olacağı düşünülüyor.
Raporda gelişmiş teknolojilerinin özellikle küçük aile işletmelerinin yoğun olduğu bölgelere transferinin tarım ve kırsal kalkınma için önem arz ettiği ifade ediliyor. Özellikle kırsalda kalan kadınların teknoloji kullanım düzeylerinin artırılacağı projelere ya da tarım teknolojisi alanında yeni finans kaynaklarına olan ihtiyaca dikkat çekiliyor. Tarım teknolojileri alanında politika çalışması yapan arkadaşlara şiddetle tavsiye edilir.
Raporda yer alan bazı istatistikler ve önemli tespitler
• Dünyada 570 milyon çiftçi var bunlar 500 milyonu aile çiftçisi bu bu aile çiftçileri dünyada gıdanın %80’inin üretilmesine vesile oluyor
• 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyarı bulacak. 2012 yılı baz alınırsa bu nüfusu beslemek için üretimin 2 kat artması gerekiyor.
• 2017 yılı verilerine göre dünyada 821 milyon açlık çeken insan var.
• 2 milyara yakın insan kötü beslenme nedeniyle besin yetersizliği çekiyor.
• Bitki hastalıklarına dünyada ayrılan para 220 milyar dolar. Tehlikeli yanı ise hastalığa direnç oluşturması
• Her yıl 3,3 milyon hektar orman alanı yok oluyor bu rakamın %80’i tarım alanlarına dönüşüyor
• Yıllık 1.3 milyar ton gıda israfı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder