Yeni bir distopya türü daha. George Orwell’in 1984 distopyası ile mukayese bile edilemez. Kitabın kurgusu ve her yeri kaplayan betimlemeleri çok edebi olmasa da farklı bir bakış açısı ya da şaşkınlık hissi oluşturduğu için kısmen keyifli. Kendi içinde de tutarsızlıklar var. Spoiler vermeyelim.
Kitap  ilk defa 1932 yılında basılmış. Bana kalırsa tüm distopyalarda dönemin sistemlerine bir gönderme var. 1984 ile mukayese etmemek mümkün değil. Huxley kapitalizmin dayattığı ya da pazarladığı mutluluk oyununa savaş açarken Orwell sosyalizme savaş açmış. Tek buluştukları nokta iki yönetim anlayışının da insanı esir alan kontrol mekanizmaları. Dürtüleri kontrol eden toplumu da kontrol eder. George Orwell’in 1984 kitabında toplum “korku dürtüsü” ile kontrol altına alınırken “Cesur Yeni Dünya” distopyasında keyif alma ve sınırsız mutlu olma dürtüsü ile kontrol altına alınmış. Yani Orwell korkularımızın bizi mahvedeceğini söylüyor Huxley’da sürekli sevdiğimiz şeyleri yapmanın ya da sürekli mutluluk halinin bizi mahvedeceğini söylüyor. Bana kalırsa iki distopyadaki yönetimde istikrarın peşinde. Yaratılışı itibariyle aç olan embriyonun kontrol edilmesi ile istikrar sağlanabilir diye düşünülmüş olabilir.
Huxley’in dünyasında mutluluk doğumla birlikte başlayan şartlandırma eğitimleri ile kolaylaştırılıyor. Mutluluk ve erdemin sırrı ise yapmak zorunda olduğun şeyi sevmektir diyor Cesur Yeni Dünya. Tüm şartlandırmalarının amacı ise  insanlara ya da topluma kaçınılmaz yazgılarını sevdirmek. Belki de haklıdır son 100 yılda icat ettiğimiz pek çok mutluluk oyunu var. Mutlu günlerde piyasaları hareketlendiren alışveriş çılgınlığı buna örnek olabilir.
Kitaplığınızda olmayı hak eden eski distopya hikayesi. Yeni dönem yazarlardan benzer okuma yapan varsa paylaşırsa sevinirim.

Dip not: Ütopya Yunanca kökenli; “ou-topos” kelimelerinden türemiş. Sağlıklı yer yada güzel yer anlamın. Distopya ise bunun tersi anlamında kullanılıyor. Sağlıksız yer ya da güzel olmayan yer.
#okuduğunkitabıpaylaş
#bilgiylekalın
#Arasınkitaplığı
#Allahkitabınızıversin
#CesurYeniDünya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder