Republic of Turkey Country Strategic Opportunities Programme(COSOP)
When carrying out their activities, IFAD is based on the results-based country strategic opportunity program (COSOP) documents prepared in line with IFAD strategy plans. There is a COSOP-Turkey certificate covering the years 2016-2021 for our country. All activities are carried out in accordance with the strategic objectives contained in this document. The third COSOP prepared for our country, but this document is the first COSOP prepared with a focus on results base. Planners reproduce or find such concepts or tehnical words periodically. As a result, all plans start with the claim of being result oriented.
Since 1982, IFAD has spent 10 of the investment cost of 661.1 million dollars in the project in motion in Turkey. $ 189 million of this amount was funded by IFAD as a loan. IFAD does not implement too many grant support programs. It provides long-term loans with low interest rates just below the market. There are projects and countries that donate grants but it makes it difficult to use. In fact, I think we can apply for a grant to IFAD for Syrian migrants. As a result, the UN is still very interested in this issue.
The report, "Turkey transition to upper middle -income country status has not meant the end of poverty" means taking place. Especially in mountainous areas above a certain elevation, it is stated that subsistence problems continue due to the problems experienced in agriculture and rural development. On the other hand, it was emphasized that the resolution of the problems was delayed due to the low public and private sector cooperation. For this reason, IFAD focuses on mountainous(uplands) rural areas in our country. It is running a new program, the URDP (Upland Rural Development Program).
Before moving on to these projects, let's take a look at the strategic objectives and the activities to be carried out under the RB-COSOP-TURKEY document.
Strategic objective 1: Enhance market access for productive, poor smallholder farmers. This will be achieved by:
I)                  Training and capacity-building of all actors in the agricultural production chains, with a focus on migration-prone youth and women, formal farmers’ organizations, and informal interest groups; (
II)               Improving farm production and storage infrastructure to reduce post-harvest losses and enhance storage facilities; and
III)              Improving access to market information to guide production decisions for quality, quantity and variety.
Strategic objective 2: Mainstream sustainable natural resource management into all aspects of upland agricultural production and increase upland climate change resilience. This will be achieved by:
I)                 Promoting soil and water conservation technologies and best practices;
II)               Building awareness of and knowledge about climate change and land use/degradation;
III)              Promoting climate-smart agricultural practices such as crop production under cover, drip and sprinkler irrigation, and hail protection nets, etc.


COSOP 'aim is to reduce poverty in rural areas of Turkey's high. This purpose is fully in line with;
a)      the Goverments long term strategy and priorities of other sector
b)     IFAD 2016-2025 strategic framework plan
c)      Sustainable Development Goals.
The document summarized everything from the COSOP results management framework table. Which institutions have responsibilities can be seen in the annexes.

3 URDP project is being implemented under this framework plan in Turkey. These;
1. Ardahan-Kars-Artvin Development Project
2. Murat River Development Project
3. Göksu-Taşeli Basin Development Program
There are many details in the document. However, it is important that different departments of the Ministry participate more in this kind of document work. The COSOP will expire in 2021. It is highly probable that studies will be started at the end of 2020. The level of participation is related to corporate culture. It is very important to contribute and participate.

Türkiye Cumhuriyeti Ülke Stratejik Fırsat Programı(COSOP)
IFAD faaliyetlerini yürütürken strateji planları doğrultusunda hazırladıkları sonuç odaklı ülke stratejik fırsat programı(COSOP) belgelerini esas alırlar. Ülkemiz için  2016-2021 yıllarını kapsayan bir COSOP-Turkey belgesi mevcut. Tüm faaliyetler bu belgede yer alan stratejik hedefler doğrultusunda yürütülür. Ülkemiz için hazırlanan 3. COSOP ancak bu doküman sonuç odaklı hazırlanan ilk COSOP. Bu tür kavramları plancılar periyodik olarak bulurlar. Neticede bütün planlar sonuç odaklı olma iddiası ile yola çıkar.
IFAD 1982 yılından bu yana 10 projede 661,1 milyon dolarlık yatırım bedelini Türkiye'de harekete geçirdi. Bu miktarın 189 milyon doları IFAD tarafından kredi olarak fonlandı. IFAD çok fazla hibe desteği programı uygulamaz. Piyasanın biraz altında düşük faizle uzun yıllara yayılmış kredi kullandırır. Hibe verdiği projeler ve ülkeler var ancak bunu çok zor kullandırıyor. Aslında Suriye’li göçmenlere yönelik IFAD'a hibe başvurusu yapabiliriz diye düşünüyorum.  Neticede BM bu konuya halen çok ilgili.
Raporda, “Türkiye’nin orta gelir üstü ülke grubunda olması yoksulluk problemini sonlandırdığı anlamına gelmiyor” ifadesi yer almakta. Özellikle belli bir kotun üstündeki dağlık alanlarda tarım ve kırsal kalkınmada yaşanan problemlere bağlı olarak geçimlik problemlerin devam ettiği ifade ediliyor. Diğer taraftan bu bölgelerde kamu ve özel sektör işbirliklerinin düşüklüğüne bağlı olarak problemlerin çözüme kavuşturulmasının geciktiği de vurgulanmış. Bu nedenle IFAD bu raporda Ülkemiz özelinde dağlık kırsal alanlara odaklanıyor. Bunun içinde yeni bir program olan URDP( Yüksek Dağlık Kırsal Kalkınma Programını yürütüyor. Bu program kapsamında yürütülen 3 adet proje var.
Bu projelere geçmeden yürürlükte olan RB-COSOP-TURKEY belgesinde yer alan stratejik amaçlara ve bu amaçlar altında yürütülecek faaliyetlere göz atalım
SO1 Fakir küçük aile işletmelerinin verimliliğini artırmak için pazara erişimlerini artırmak
I)                 Tarımsal üretim zincirinde göçe meyilli olan gençler, resmi çiftçi organizasyonları ve sektöre ilgi duyan  tüm aktörlerin kapasitelerinin geliştirilmesi ve eğitilmesi
II)               Hasat kayıplarının azaltılması ve depolama özelliklerinin iyileştirilmesi için tarımsal üretimin ve depolama altyapısının geliştirilmesi, 
III)              Tarımsal üretimde n
IV)             Tarımsal üretimde nitelik, nicelik ve çeşitliliğe yönelik kararların piyasa koşullarına göre oluşturularak pazara girişin artırılması
SO2 Yüksek dağlık alanlarda tarımsal üretimin tüm sorunlarını aşmak için doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini sağlamak ve bu alanlarda iklim değişimine direnci artırmak. 
I)                 Toprak ve su kaynaklarının korunmasına yönelik teknolojiler ve en iyi uygulamalar özendirilecektir.
II)               İklim değişimi ve arazi kullanımı/kaybı hakkında bilgi ve farkındalık oluşturulacaktır
III)              Bitkisel üretim yapılan alanlarda damla ve yağmurlama sulama ya da dolu koruma ağları gibi iklim değişimine duyarlı akıllı tarım uygulamaları özendirilecektir
Bu COSOP’un amacı Türkiye’nin yüksek kırsal bölgelerinde fakirliği azaltmaktır. Bu amaç; a) devletin uzun dönemli planları, b) IFAD 2016-2025 planı ile ve c) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olacaktır. Belgede COSOP sonuçları yönetim çerçeve tablosu her şeyi özetlemiş. Hangi kurumların sorumlukları var eklerde görülebiliyor.
Türkiye bu çerçeve planı ışığında yürütülen URDP kapsamında 3 adet proje yürütüyor. Bunlar;
1.      Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi
2.      Murat Nehri Kalkınma Projesi
3.      Göksu-Taşeli Havzası Kalkınma Programı
Dokümanda pek çok detay var. Ancak Bakanlığın farklı birimlerinin bu tür belge çalışmalarına daha fazla katılım göstermesi önem arz ediyor. Yürürlüke olan COSOP’un süresi 2021 yılında dolacak. Kuvvetle ihtimal 2020 yılı sonunda çalışmalara başlanacaktır. Katılımcılık ilkesinin ne düzeyde olduğu kurum kültürü ile ilgili. Katkı vermek ve katılımcı olmak çok önemli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder