The Future of Food: Harnessing Digital Technologies to Improve the Food System Outcomes

The report published in April 2019 by The World Bank It is about the added value of using digital technology in the food/agricultural value chain. It guides and gives examples on how we can benefit from digital technologies in a wide range of areas such as the more transparent agricultural value chain, the creation of smarter farms and the implementation of more advanced public services. Especially for the public sector, it has been explained how to increase digital entrepreneurship and demand in this direction and what kind of investments or policies should be designed. Some of them are predictable and familiar things, however, there are still seminal details.

According to the report, advanced food systems make significant contributions to sustainable development goals. It also plays an important role in accelerating developmental areas such as ending poverty and hunger, creating new job opportunities and more efficient use of natural resources. In response to the question of why it has to produce this effect, some of the bottlenecks listed below are included;
• In 2015, 10% of the world's population (approximately 750 million people) has a daily income of less than $ 1.9%. 79% of this population lives in the countryside.
• There are 821 million hungry people, and over 2 billion people are undernourished in terms of vitamins and minerals.
• 151 million children under 5 years of age do not reach developmental potential, but 2 billion adults are obese
• The cost of land degradation every year is $ 300 billion
• 1/3 of the total aquifer in the world is depleted
• The cost of food-based health problems in the world to middle-income economies is $ 110 billion.
The global food system is a gigantic organism. It supplies 570 million farmers with over 100,000 entrepreneurs operating in fields such as seed, fertilizer, machinery, animal health care, insurers, finance and feed industry. Digital technology has great potential to reduce the expenditure of activities within this organism or accelerate the process. There are too many details about this in the report. Exemplary digital projects for the agriculture and food industry, mobile phone farmer applications and recommendations were given a lot.
• In 2017, China sold about 36 billion dollars of agricultural products via the Internet.
• In 2016, 1.5% of the products produced in rural areas were sold over the internet (do we have these statistics?)
• There are agricultural machinery applications in Africa. (TroTro Tractor, Trringo, Hello Tractor) Especially small family businesses use intensively.
On page 17, they prepared a very good graphic and showed the digital opportunities in agriculture schematically depending on the power of internet connection and mobile phone coverage. As the internet capacity and mobile phone coverage increases, the level of digitalization in agriculture increases. If we want rural development, we should definitely increase the technology infrastructure in rural areas. Special recommendations were also made to the agriculture ministries of all countries of the world, the most important authority and locomotive in the world food chain.
Details in the report. It is an important resource for those who will work in high technology in agriculture or for those who are concerned about these issues.




“Gıdanın Geleceği: Gıda Sisteminin Çıktılarını Geliştirmek İçin Dijital Teknolojilerin Kullanımı” diye çevirebiliriz sanırım. Dünya Bankasının Nisan 2019 yılında yayınladığı bir rapor. Gıda zincirinde dijital teknoloji kullanımının yaratacağı katma değeri anlatıyor. Tarım değer zincirinin daha şeffaf olması,  daha akıllı çiftliklerin oluşturulması ve daha gelişmiş kamu hizmetlerinin hayata geçirilmesi gibi çok geniş bir alanda dijital teknolojilerden nasıl yararlanabileceğimiz hususunda yol gösteriyor ve örnekler veriyor. Özellikle kamu sektörü için, dijital girişimciliği ve bu yöndeki talebi nasıl artıracağı ve ne tür yatırımlar yapması gerektiği ya da politikalar tasarlanması gerektiği anlatılmış. Bazıları tahmin edilebilir ve bilindik şeyler ancak yine de ufuk açıcı detaylar var.
Rapora göre, gelişmiş gıda sistemleri sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunmaktadır. Ayrıca yoksulluğun ve açlığın sonlandırılması, yeni iş fırsatları yaratması ve doğal kaynakların daha etkin kullanımı gibi gelişim alanlarında hızlandırıcı etkisi ile önemli bir rol oynamaktadır. Neden bu etkiyi oluşturmak zorunda sorusuna cevap olarak aşağıda sıralanan bazı darboğazlara yer verilmiş;
·        2015 rakamları ile dünya nüfusunun %10’u(yaklaşık 750 milyon kişi) günlük geliri %1,9$ altında. Bu kesimin %79’u kırsalda yaşıyor.
·        821 milyon aç insan var, 2 milyarın üzerinde insanda vitamin ve mineraller açısından yetersiz besleniyor.
·        5 yaş altı 151 milyon çocuk gelişim noktasında potansiyeline uluşamıyor ama 2 milyar yetişkin obez
·        Her yıl arazi bozunumunun bedeli 300 milyar dolar
·        Dünyadaki toplam aküferlerin 1/3’ü tükenmiş
·        Dünyada gıda temelli sağlık problemlerinin orta gelirli ekonomilere maliyeti 110 milyar dolar.
Küresel gıda sistemi devasa bir organizma. 100.000 üzerinde girişimci, tohum, gübre, makine, hayvan sağlık hizmeti, sigortacılar, finans ve yem sanayi ile 570 milyon çiftçiye tedarik sağlıyor. Dijital teknoloji, bu organizma içindeki faaliyetlerin harcamalarını azaltacak ya da işlemleri hızlandıracak büyük bir potansiyele sahip. Raporda buna ilişkin çok fazla detay var. Tarım ve gıda sektörüne yönelik örnek dijital projelere, cep telefonu üzerinden çiftçi uygulamalarına ve tavsiyelere fazlasıyla yer verilmiş.
·        Çin 2017 yılında yaklaşık 36 milyar dolarlık tarımsal ürünün satışını internet üzerinden gerçekleştirmiş.
·        2016 yılında kırsalda yaşayanlar ürettikleri ürünlerin %1,5’i internet üzerinden satmış(bizde bu istatistikler var mı?)
·        Afrika’da kiralık tarım makinesi uygulamaları var. (TroTro Tractor, Trringo, Hello Tractor)Özellikle küçük aile işletmeleri yoğun olarak kullanıyor.
Sayfa 17’de çok güzel bir grafik hazırlamışlar internet bağlantı gücü ile mobile telefon kapsama alanı gücüne bağlı olarak tarımda dijital fırsatları şematik olarak göstermişler. İnternet kapasitesi ve mobil telefon kapsama alanı arttıkça tarımda dijitalleşme düzeyinin artırıyor. Kırsal kalkınma istiyorsak kırsalda teknoloji altyapısını da mutlaka artırmalıyız. Dünya gıda zincirinde en önemli otorite ve lokomotif olan tüm dünya ülkeleri tarım bakanlıklarına da özel tavsiyelerde bulunulmuş.
Detaylar raporda. Tarımda yüksek teknoloji çalışacaklar için ya da bu konuları dert edinenler için önemli bir kaynak.
#okuduğunkitabıpaylaş
#bilgiylekalın
#Arasınkitaplığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder